Menighedsrådene i Naur og Sir besluttede helt tilbage i 2021 at vi gerne ville give alle adgang til  de 3 plantager, som menighedsrådene ejede. Der er i forvejen mange outdoor aktiviteter i Naur og Sir sogne – en del koncenteret omkring Sir Lyngbjerg Plantage, som har en historie helt tilbage til 1870, hvor de første outdoor aktiviteter blev etableret i Sognene. Se mere på www.sir-lyngbjerg.dk.   

 

Vi har med baggrund i ovenstående lavet en ca. 21 km lang vandrerute, som binder Sir Lyngbjerg Plantage sammen med Kirken og de 3 plantager. Ruten er en meget smuk rute som bl.a. går på ”ryggen” af den sidste istid gennem lyngslette, skov, solcellepark og ved Hedeskoven med udsigt over Storådalen. Ruten er hele vejen markeret med pæle med kirkens symbol. I Hedeskoven ved Storådalen har vi etableret en bålhytte, shelters, toilet og et udkigstårn. Ved okkersøen ved solcelle parken er etableret 2 shelters og en bålplads.

P1002794

Hedeskoven

14,7 hektar - er som navnet siger en sandet affære med meget dårlig jord – det er nok derfor, den aldrig blev solgt fra! Her er mest gran og fyr, men fra 1989 er der også plantet egeskov mod nord og syd samt langs skellet mod vest.

Ud mod shelterpladsen er der et fint stykke egeskov, og faktisk ligger pladsen inde i den sydlige egeskov.

 

Falsigskoven

10,8 hektar - er et kuperet område på randen af Asp-Naur Bakkeø. Der er opdelte parceller til forskellige træsorter, oprindeligt nåletræer af forskellig slags. De seneste 50 år er der kommet bøge- og egetræer i større mængder, men nyttetræ - sitkagran - er plantet så sent som 2015 i en større parcel. I 2024 blev et område på toppen af skoven frilagt for at fremstå som hede på sigt.

 

Præstegårdsskoven

7,7 hektar blandet løvskov ligger mellem Navr Kirke og Naur Præstegård. Omkring den nybyggede Præstegård plantede man bøgeskov i 1880, så det er ret gamle træer, der omkranser den parklignende have. Op mod Navr Kirke er der et yngre stykke med bøg, og nærmest Navr Kirke er der mest egetræer fra 1960 og frem. Området er meget kuperet med en lille sø i en større lavning - med en varieret beplantning - og det er resterne af en gammel grusgrav, der var aktiv helt op til 1970. Området nærmest Navr Kirke skal på sigt udlægges til Naur-Sir Skovkirkegård, hvor der er udtaget 0,5 hektar egeskov til urnebegravelser.

P1002664

Geologisk Perle fra Istiden

Sir Lyngbjerg er et randmorænelandskab, skabt ved slutningen af den sidste istid for omkring 20.000 år siden. Her mødte ismasserne deres grænse og efterlod sig bakker og slugter fyldt med ler, sand og grus. Smeltevand fra gletsjerne formede samtidig floder og sletter, som gav området dets karakteristiske terræn.

Den nordlige del af Sir Lyngbjerg markerer den såkaldte Hovedopholdslinje – en vigtig grænse for isens fremmarch. Mod nord og øst strækker frugtbare morænelandskaber sig, mens området omkring Sir Lyngbjerg er præget af stejle bakker og slugter, skabt af naturens kræfter.

En Historisk Bakkeø

Vest og nordvest for Sir Lyngbjerg finder du en bakkeø, der blev formet under den næstsidste istid for over 130.000 år siden. Disse afrundede bakker vidner om områdets lange og fascinerende geologiske historie.

Tag på opdagelse i Sir Lyngbjerg Plantage, og lad dig fortrylle af den unikke kombination af historie, natur og aktiviteter!